JSEM PŘEDŠKOLÁK

Zpět na přehled stran

KRUŽ KOLEM OŘÍŠKU. (str. 10, 11)

  1. Dnes pomůžeme veverkám upéct dort! Podívej, jak veliký bude!
  2. Oslavenkyni jsou dva roky. Nakresli k ní na malý dort vlevo nahoře dvě svíčky.
  3. A teď se pustíme do kreslení dortu. Zkus ho obtáhnout vstoje nejprve prstem a pak hnědou pastelkou. Přitom uvolni paži v rameni. Jde ti to moc dobře!
  4. Vsedě kruž od vyznačeného bodu hnědou pastelkou kolem oříšku, až obarvíš celý dort. Při kreslení si představuj, že poléváš dort čokoládovou polevou.
  5. Odříkávej do rytmu říkanku:
    KROUŽÍM KOLEM OŘÍŠKU
    A PAK MLSNĚ PO BŘÍŠKU!
  6. Po dokreslení se pohlaď po bříšku.
  7. Vyprávěj, jak dort připravovaly veverky. Obrázky ti pomohou. (Z mléka, mouky, cukru, másla a vajíček připravily těsto. Po upečení dort potřely oříškovým krémem. Polily ho čokoládovou polevou a ozdobily oříškem.)
  8. A takto se veverky na pečení dortu připravovaly. Prohlédni si obrázky na červeném řádku. Kolik je nezralých a kolik je zralých oříšků?
  9. Správně. Nezralý oříšek je pouze jeden a je pod ním správně vybarven v rámečku pouze jeden puntík. Zralý oříšek je také jen jeden. Vezmi si tužku a vybarvi v rámečku pod ním jeden puntík.
  10. Kolik veverek je u staré zástěry na žlutém řádku? (Jedna.)
  11. Vezmi si tužku a vybarvi v zeleném rámečku pod ní pouze jeden puntík.
  12. Kolik veverek je u nové zástěry? (Dvě.)
  13. Vezmi si tužku a vybarvi v zeleném rámečku pod nimi dva puntíky.
  14. A teď spočítej veverky na modrém řádku.
  15. Vezmi si tužku a v rámečku pod nimi vybarvi tolik puntíků, kolik jsi jich napočítal.
  16. A co veverky na zeleném řádku? Spočítáš je také?
  17. U veverek s mokrou utěrkou nakresli tužkou do rámečku dva puntíky. A do rámečku pod veverky se suchou utěrkou také dva.
  18. Dvojice obrázků spoj a říkej, čím se liší.
    (Nezralý oříšek / zralý oříšek, stará zástěra / nová zástěra, špinavá vařečka / čistá vařečka, mokrá utěrka / suchá utěrka.)
  19. Na volný list papíru nakresli narozeninovou oslavu veverky.

Zpět na přehled stran