Chemie 9 Úvod do obecné a organické chemie, biochemie a dalších chemických oborů 

zpět na výběr titulu

Využili jste některý z námětů ve výuce, máte náměty nebo připomínky? Kontaktujte nás na [email protected].

Náměty budou průběžně aktualizovány a vylepšovány.

I. OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU

Úkol ke kapitole Opakování učiva 8. ročníku na str. 7–11

Zopakujte si chemické názvosloví.

Doporučené zdroje:
https://www.onlinecviceni.cz/exc/list_topic_oth2.php?subj=chem
https://nazvoslovi.cz/

Úkol k podkapitolce Kyselost a zásaditost látek na str. 11

Ve vhodném digitálním prostředí zapište postup první pomoci při poleptání kyselinami a zásadami.

Doporučené zdroje:
https://skoleniprvnipomoci.cz/vyukovy-portal/poleptani/
https://www.zzsmsk.cz/Default.aspx?clanek=3561

II. REDOXNÍ REAKCE

Úkol k podkapitolce Redoxní reakce kovů – Výroba železa na str. 15–16

Zhlédněte video o výrobě železa ve vysoké peci a zkuste odpovědět na otázky:

  1. Jaké funkce plní koks na začátku procesu?
  2. Z čeho se koks vyrábí?
  3. Co dělá žhavý koks na vzduchu?
  4. Co děje ve spékárně rud? Proč ve vysoké peci nemůže být použita samotná prachová směs rudy s rozemletým koksem?
  5. Co ve vysoké peci vzniká redukcí železné rudy?
  6. Jak vysoká může být vnitřní teplota hoření v nižší, rozšířené části vysoké pece?
  7. Jak často se provádí tzv. odpich železa?
  8. Je těžší tekuté železo, nebo struska?
  9. Jak dlouho bývá vysoká pec v provozu?
  10. Proč je potřeba surové železo zpracovat na ocel?
  11. Které příklady výrobků z ocele jsou v dokumentu uvedeny?

Doporučené zdroje:
Jak se vyrábí ocel v LIBERTY Ostrava?
https://www.youtube.com/watch?v=4zcymEfV_Xc
https://edu.ceskatelevize.cz/video/1119-vyroba-zeleza-ve-vysoke-peci

III. ZDROJE ENERGIE

Úkol ke kapitole Zdroje energie na str. 21–28

Vyhledejte, kterým subjektům ve vašem kraji/okresu byla udělena licence k výrobě elektřiny. Je třeba zvolit z výběru u políček Předmět podnikání, Stav žádosti, Kraj, popř. Okres a zvolit Filtr.

Doporučený zdroj:
https://eru.gov.cz/vyhledavac-licenci

Úkol k podkapitolce Neobnovitelné zdroje energie – Uhlí na str. 22

Zjistěte, zda v ČR v letech 2012–2022 došlo k poklesu, či růstu těžby černého uhlí.

Doporučené zdroje:
https://www.mpo.gov.cz/assets/cz/energetika/statistika/tuha-paliva/2024/2/Uhli-2012-2022_2.pdf
https://cgs.gov.cz/statni-geologicka-sluzba/nerostne-suroviny

Úkol k podkapitolce Obnovitelné zdroje energie – Sluneční záření na str. 27

Vyhledejte informace o fotovoltaické elektrárně Ralsko a vyhledejte ji na mapě. Zjistěte, ve kterém kraji se nachází a která větší města leží v její blízkosti.

Doporučené zdroje:
https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/obnovitelne-zdroje/slunce/provozovane-fotovoltaicke-elektrarny/fotovoltaicke-elektrarny-ralsko-a-mimon-58088
https://mapy.cz/zakladni?source=base&id=1914057&x=14.8865061&y=50.6005840&z=17

IV. ORGANICKÁ CHEMIE

Úkol k podkapitolce Zdroje organických sloučenin na str. 32

Vyhledejte informace o zdrojích organických sloučenin. Ve vhodném digitálním prostředí (např. PowerPoint) připravte prezentaci. Můžete v ní využít i fotografie z internetu, pracujte však pouze s volnými zdroji fotografií.

Doporučené zdroje:
https://pixabay.com/cs/
https://www.flickr.com/photos/tags/flicker/

V. UHLOVODÍKY

Úkol ke kapitole Uhlovodíky na str. 35–46

Zopakujte si kreslení molekul ve speciálním softwaru ChemSketch. Vyberte si jeden alkan, jeden alkyn a jeden aren a vytvořte jejich modely.

Doporučené zdroje:
https://www.acdlabs.com/resources/free-chemistry-software-apps/chemsketch-freeware/
https://www.slunecnice.cz/sw/acd-chemsketch/
https://www.instaluj.cz/acd-chemsketch
https://is.muni.cz/www/veru/downloads/kurzy/chemeditory/Navod_ChemSketch.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=XgdTKD-1h4I

IV. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ

Úkol k podkapitolce Kyslíkaté deriváty – methanol na str. 56

Ve vhodném digitálním prostředí připravte prezentaci o tom, jak může dojít k otravě methanolem, jak ji rozpoznáme, jak při ní poskytnout první pomoc a jaké mohou být její následky.

Doporučené zdroje:
https://www.nemkyj.cz/informace-k-otrave-metyalkoholem
https://www.lkcr.cz/doc/clanky_file/jak-lecit-otravu-metanolem-99324.pdf
https://www.krizport.cz/ohrozeni/nebezpecne-latky-v-jmk/methanol

VII. PŘÍRODNÍ LÁTKY

Úkol ke kapitole Přírodní látky na str. 69–82

Ve vhodném digitálním prostředí vytvořte plakát se schématem složení živé hmoty dle vzoru na str. 69. Toto schéma doplňte o příklady organických látek s jejich vzorci a stručným uvedením výskytu a využití.

VIII. CHEMIE KOLEM NÁS

Úkol k podkapitolce Potraviny na str. 84

Zjistěte, zda spotřeba potravin v ČR v posledních dvou letech vzrostla, klesla, či zda dlouhodobě zůstává neměnná.

Doporučený zdroj:
https://statistikaamy.csu.gov.cz/kolik-toho-snime-tri-ctvrte-tuny-na-obyvatele

Úkol k podkapitolce Složení potravy na str. 84–85

V učebnici a na internetu zjistěte, jaké jsou zásady správné výživy. Vytvořte jídelníček na jeden den, který by tyto zásady dodržoval. Společně můžete vytvořit databázi jídelníčků na každý den splňující zásady zdravé výživy.

Doporučené zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/173-zasady-spravne-vyzivy
https://www.stobklub.cz/clanek/skladba-jidla/

Úkol k podkapitolce Výživová hodnota potravin na str. 85

Na obalech zjistěte složení a energetickou hodnotu vašich oblíbených pochutin (brambůrky, solené arašídy apod.). Určete, jaký podíl v doporučeném denním příjmu energie tvoří energie získaná z jednoho sáčku těchto pochutin (nutno přepočítat na správnou hmotnost!). Zjistěte také, zda jsou všechny jejich složky (sacharidy, bílkoviny, tuky) ve správném poměru. Obdobně postupujte i při zjištění složení a energetické hodnoty vašeho oblíbeného nápoje. Zamyslete se, jaké důsledky by mohlo mít, pokud by tyto pochutiny a nápoje byly pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.

Doporučené zdroje:
https://www.kaloricke-tabulky.cz/nastroje/denni-kaloricky-prijem
https://www.stobklub.cz/clanek/skladba-jidla/
https://fitsmart.cz/bazalni-metabolismus-hubnuti-kalkulacka-denni-prijem-kalorii-vzpocet/

Úkol k podkapitolce Chemie a zemědělství – Alternativní metody v zemědělství na str. 90

Zjistěte, jaké jsou zásady integrované produkce zeleniny. Které výrobky mohou dané logo používat?

Doporučené zdroje:
https://zucm.cz/unie/svaz-pro-ipz/integrovana-produkce
https://zucm.cz/unie/svaz-pro-ipz

Úkol k podkapitolce Chemie a zemědělství – Alternativní metody v zemědělství na str. 90

Zjistěte, které logo označuje tzv. národní značení biovýrobku a které tzv. evropské značení. Co by vám mohlo napovědět? Za jakých podmínek lze tato loga na výrobku uvádět?

Doporučený zdroj:
https://mze.gov.cz/public/portal/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/dokumenty-statistiky-formulare/loga-a-znaceni

Úkol k podkapitolce Chemie a zdraví – Léčiva na str. 91

Zjistěte, jak zacházet s léky po uplynutí doby použitelnosti (exspirace). Co hrozí při nesprávném nakládání s lékovým odpadem?

Doporučené zdroje:
https://www.olecich.cz/uploads/obrazky/03477_SUKL_brozura_leky_do_kose_04.pdf
https://www.prumyslovaekologie.cz/info/prosle-leky-do-kose-nepatri-tak-kam-s-nimi
https://www.enviweb.cz/115555
https://www.benu.cz/proc-prosle-leky-vracet-zpet-do-lekarny

Úkol k podkapitolce Nebezpečí chemie – Drogy na str. 99–101

Zjistěte, co je psychoaktivní látka kratom a ve které věkové kategorii je užívána nejčastěji. Zjistěte, co je to závislost a jak se projevuje.

Doporučené zdroje:
https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/06/Narodni-vyzkum-uzivani-tabaku-a-alkoholu-v-Ceske-republice-2023-3.pdf (str. 66)
https://www.policie.cz/clanek/kratom.aspx
https://www.onlinemedical.cz/nase-novinky-blog/kratom–potencialni-rizika-a-nebezpeci-skryta-v-prirodnim-zazraku/?srsltid=AfmBOop4VqexmOCllbQmHQycTRP2vPoOJdv-Lcd5xaL4B90OPzI6Owjd
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kratom-ocima-lekare-na-zapade-neprobadany-riziko-zavislosti-je-vysoke-221049
https://www.nzip.cz/kategorie/125-zavislosti-zakladni-informace
https://www.nzip.cz/kategorie/127-nelegalni-navykove-latky

Úkol k podkapitolce Chemie a životní prostředí – Znečištění životního prostředí na str. 102

Zjistěte další informace o znečištění životního prostředí v ČR a vytvořte myšlenkovou mapu na toto téma.

Doporučené zdroje:
https://mze.gov.cz/public/portal/mze/voda/osveta-a-publikace/publikace-a-dokumenty/modre-zpravy
https://www.mzp.cz/cz/kvalita_ovzdusi
https://www.casopis.ochranaprirody.cz/uvodem/ochrana-pudy-a-zivota-v-ni-je-klicova-pro-nasi-budoucnost/
https://www.eea.europa.eu/cs/signaly/signaly-2020/articles/znecisteni-krajiny-a-pudy-2014
https://products.aspose.app/diagram/cs/mindmap
https://bubbl.us/

Digitální kompetence jsou výrazně podporovány také v MIUč+, kde mohou žáci využívat interaktivní úlohy a získávat doplňující informace formou úkolů s odkazy na ověřená videa a texty.

zpět na výběr titulu